top of page

Ποιες είναι 7 Συνήθειες των Πολύ Αποτελεσματικών Ανθρώπων


Αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι αναζητούν γρήγορες λύσεις. Βλέπουν ένα επιτυχημένο πρόσωπο, ομάδα ή οργανισμό και ρωτούν, «Πώς το κάνεις; Δίδαξέ με τις τεχνικές σου!» Αλλά αυτές οι «συντομεύσεις» που ψάχνουμε, ελπίζοντας να κερδίσουμε χρόνο και προσπάθεια και να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι απλά βοηθήματα που θα δώσουν βραχυπρόθεσμες λύσεις. Δεν εξετάζουν την υποκείμενη κατάσταση.

Πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποβληθούν σε δραστικές αλλαγές - να αλλάξουμε τον εαυτό μας ριζικά και όχι μόνο να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές μας σε επιφανειακό επίπεδο - προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή.

Εδώ είναι όπου υπεισέρχονται οι επτά συνήθειες των ιδιαίτερα αποτελεσματικών ανθρώπων:

Οι συνήθειες 1, 2, και 3 επικεντρώνονται στην αυτοκυριαρχία και τη μετάβαση από την εξάρτηση στην ανεξαρτησία.

Οι συνήθειες 4, 5, και 6 επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της ομαδικής εργασίας, τη συνεργασία, και τις δεξιότητες επικοινωνίας, και τη μετάβαση από την ανεξαρτησία σε στην αλληλεξάρτηση. Η συνήθεια 7 επικεντρώνεται στη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση, και ενσωματώνει όλες τις άλλες συνήθειες.

1. Να είσαι Ενεργός

Εμείς είμαστε επικεφαλείς. Εμείς επιλέγουμε τα σενάρια με τα οποία θα ζήσουμε τη ζωή μας. Χρησιμοποίησε αυτή την αυτογνωσία για να γίνεις ενεργός και να αναλάβεις την ευθύνη για τις επιλογές σου.

Έχουμε μια έμφυτη ικανότητα να εξετάσουμε το δικό μας χαρακτήρα, να αποφασίσουμε πώς θα δούμε τον εαυτό μας και τις καταστάσεις μας, και να ελέγχουμε τη δική μας αποτελεσματικότητα.

Με απλά λόγια: Κάποιος για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να είναι ενεργός.

2. Ξεκίνησε έχοντας το Τέλος στο Μυαλό

Ξεκίνησε με ένα σαφή προορισμό στο μυαλό.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας για να αναπτύξουμε ένα όραμα για το τι θέλουμε να γίνουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη συνείδησή μας για να αποφασίσουμε τι αξίες θα μας καθοδηγήσουν.

Ξεκίνησε με ένα σαφή προορισμό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα βήματα που ακολουθούμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

3. Βάλε τα πράγματα σε σειρά προτεραιότητας

Προκειμένου να διαχειριστούμε τον εαυτό μας αποτελεσματικά, πρέπει να βάλουμε μια σειρά προτεραιότητας στα πράγματα. Πρέπει να έχουμε την πειθαρχία να δίνουμε προτεραιότητα στις καθημερινές μας δράσεις με βάση το τι είναι πιο σημαντικό, και όχι μόνο τι είναι πιο επείγον.

Προκειμένου να διατηρηθεί η πειθαρχία και η εστίαση ώστε να παραμείνουμε σε τροχιά προς τους στόχους μας, πρέπει να έχουμε τη δύναμη της θέλησης να κάνουμε κάτι, όταν δεν θέλουμε να το κάνουμε. Πρέπει να δρούμε πιο πολύ σύμφωνα με τις αξίες μας παρά με τις επιθυμίες μας ή τις παρορμήσεις μας σε κάθε δεδομένη στιγμή.

4. Σκέψου πώς θα κερδίζουν όλοι (win-win)

Προκειμένου να επιτευχθούν αποτελεσματικές αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις, θα πρέπει να δεσμευτούμε για τη δημιουργία καταστάσεων που κερδίζουν όλοι (Win-Win), οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και ικανοποιούν κάθε μέρος.

Win-Win: Και οι δύο άνθρωποι κερδίζουν. Οι συμφωνίες ή οι λύσεις είναι αμοιβαία ωφέλιμες και ικανοποιητικές για τα δύο μέρη.

5. Επιδίωξε πρώτα να Καταλάβεις και Μετά να σε Καταλάβουν

Πριν μπορέσουμε να προσφέρουμε συμβουλές, να προτείνουμε λύσεις, ή να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με ένα άλλο πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο, πρέπει να επιδιώξουμε να τους καταλάβουμε και να κατανοήσουμε την άποψή τους, ακούγοντάς τους με ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, κάνουμε το ίδιο πράγμα στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση με τους άλλους. Ορίζουμε μια λύση πριν τη διάγνωση του προβλήματος. Δεν επιδιώκουμε να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα πρώτα.

Πρέπει να επιδιώξουμε πρώτα να κατανοήσουμε κι ύστερα να γίνουμε κατανοητοί. Προκειμένου να καταλάβουμε κάποιον πρέπει πρώτα να τον ακούσουμε.

6. Συνεργία

Με την κατανόηση και την αξιολόγηση των διαφορών στην άποψη ενός άλλου ατόμου, θα έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε συνεργία, η οποία μας επιτρέπει να αποκαλύψουμε νέες δυνατότητες μέσα από το άνοιγμα και τη δημιουργικότητα.

Ο συνδυασμός όλων των άλλων συνηθειών μας προετοιμάζει για τη Συνήθεια 6, η οποία είναι η συνήθεια της συνεργίας.

Συνεργία: Όταν ένα συν ένα ίσον τρία ή περισσότερα, όταν το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του.

7. «Ακόνισε το Πριόνι»

Για να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο για την ανανέωση του εαυτού μας σωματικά, πνευματικά, διανοητικά και κοινωνικά. Η συνεχής ανανέωση μας επιτρέπει να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ασκούμε κάθε συνήθεια.

Η Συνήθεια 7 επικεντρώνεται γύρω από την ανανέωση ή να βρίσκεις το χρόνο για "ν' ακονίζεις το πριόνι". Περιβάλλει όλες τις άλλες συνήθειες και κάνει την κάθε μία δυνατή με το να διατηρήσεις και να ενισχύσεις το μεγαλύτερο προσόν που έχεις - τον εαυτό σου.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ και βασίστηκε σε βιβλίο του S.Covey

Σχόλια


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page