top of page

Κάθε πρόβλημα έχει λύση


Ο οδηγός σας για τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων.


Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να λέει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει λύση σε ένα πρόβλημα - και ότι το πρόβλημα αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο; Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά σας είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορείτε να λύσετε; Δεν υπάρχουν δρόμοι. Δεν υπάρχουν επιλογές. Καμία λύση.

Έχετε νιώσει ότι εξαντλήσατε όλες τις πιθανές επιλογές και όμως βρίσκεστε ακόμα μπροστά στο βουνό - μεγάλο, ανίκητο και απόρθητο; Όταν αντιμετωπίζετε τέτοια τεράστια προβλήματα, μπορεί να αισθάνεστε σαν να χτυπάτε με το σφυρί ένα ατσάλινο βουνό. Η πίεση που υπάρχει επειδή πρέπει να λύσετε ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να είναι συντριπτική.


Αλλά χαρείτε! Μπορεί να υπάρχει ελπίδα!


Με κάποιες δημιουργικές τεχνικές επίλυσης προβλημάτων μπορεί να δείτε το πρόβλημά σας υπό διαφορετικό πρίσμα. Και αυτό το φως μπορεί να είναι η άκρη του τούνελ που οδηγεί σε πιθανές λύσεις.


Πρώτα απ' όλα, υπό το φως της δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων, πρέπει να είστε ανοιχτόμυαλοι στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις στο πρόβλημα. Και, πρέπει να είστε ανοιχτοί στο ότι μπορεί να υπάρχουν λύσεις ακόμα και σε προβλήματα που θεωρούσατε άλυτα.


Τώρα, με αυτή την αισιόδοξη νοοτροπία, ας προσπαθήσουμε να είμαστε λίγο πιο δημιουργικοί στην επίλυση των προβλημάτων μας.


Νούμερο ένα - ίσως ο λόγος που δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας είναι ότι δεν έχουμε πραγματικά εξετάσει με προσοχή ποιο είναι το πρόβλημα. Εδώ, το να προσπαθούμε να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να έχουμε μια συγκεκριμένη κατανόηση των λειτουργιών του είναι αναπόσπαστο μέρος της επίλυσης του προβλήματος. Εάν γνωρίζετε πώς λειτουργεί, ποιο είναι το πρόβλημα, τότε έχετε μια καλύτερη βάση προς την επίλυση του προβλήματος.


Νούμερο δύο - η απλή δήλωση του τι είναι το πρόβλημα ίσως να μην είναι αρκετή. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις συμμετέχουσες οντότητες και ποιες είναι οι σχέσεις τους μεταξύ τους. Σημειώστε τα πράγματα που έχετε να κερδίσετε και τι έχετε να χάσετε από το τρέχον πρόβλημα. Τώρα έχετε μια απλή δήλωση για το ποιο είναι το πρόβλημα.


Προσπαθήστε να σημειώσετε όλους τους περιορισμούς, τις υποθέσεις και τα πιστεύω που έχετε για το πρόβλημα. Μερικές φορές είναι αυτές οι παραδοχές ή τα πιστεύω που εμποδίζουν την άποψή μας για τις πιθανές λύσεις. Πρέπει να εντοπίσετε ποιες υποθέσεις ισχύουν και ποιες υποθέσεις πρέπει να ξεκαθαρίσετε.


Νούμερο τρία - προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα κατά τμήματα. Λύστε το πηγαίνοντας από τη γενική θεώρηση προς τα πιο λεπτομερή μέρη του προβλήματος. Αυτό ονομάζεται προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. Γράψτε το ερώτημα, και στη συνέχεια βρείτε μια λύση σ' αυτό, γράφοντας μια πρόταση. Η λύση θα πρέπει να είναι μια γενική δήλωση για το ποιο πράγμα θα επιλύσει το πρόβλημα. Από εδώ μπορείτε να αναπτύξετε περαιτέρω τη λύση και να αυξήσετε την πολυπλοκότητά της σιγά-σιγά.


Νούμερο τέσσερα - παρόλο που βοηθάει να έχετε κριτική σκέψη καθώς λύνετε ένα πρόβλημα, πρέπει επίσης να έχετε δημιουργική και αναλυτική σκέψη. Όταν κάποιος προτείνει μια πιθανή λύση, προσπαθήστε να σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να κάνετε τη λύση αυτή να λειτουργήσει. Προσπαθήστε να είστε δημιουργικοί. Ταυτόχρονα, αναζητήστε ρωγμές στην πανοπλία αυτής της λύσης.


Νούμερο πέντε - αξίζει να θυμάστε ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις που αναπτύσσονται ταυτόχρονα. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε όλες τις λύσεις και τις εξελίξεις τους. Να θυμάστε, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις για το πρόβλημα.

Νούμερο έξι - θυμηθείτε το παλιό ρητό, "δύο μυαλά είναι καλύτερα από ένα". Αυτό είναι πιο αληθινό από ό,τι ακούγεται. Να είστε πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Μπορείτε να ωφεληθείτε αν ακούσετε όλες τις ιδέες που έχει ο καθένας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο συνομιλητής σας έχει εμπειρία στην επίλυση προβλημάτων παρόμοιων με τα δικά σας.

Δεν χρειάζεται να είστε ένας μοναχικός ήρωας για να λύσετε το πρόβλημα. Αν μπορείτε να πάρετε ιδέες από άλλους πάνω στο θέμα, θα είναι πολύ καλύτερα.


Νούμερο επτά - να είστε υπομονετικοί. Όσο επιμένετε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρείτε μια λύση. Να θυμάστε ότι κανείς δεν μπόρεσε να δημιουργήσει μια εφεύρεση με την πρώτη φορά.


Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα πρόβλημα που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να λύσετε, ξανασκεφτείτε το.

Η λύση μπορεί απλώς να σας κοιτάζει κατάματα. Λίγη δημιουργική σκέψη, λίγος προγραμματισμός, μερικές καινούριες ιδέες και πολλή δουλειά, μπορεί να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.


ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΤΕ;

Η POWERFUL SOLUTIONS ως Πιστοποιημένο Mέλος του Δικτύου Ειδικών του Hubbard® Management System

μπορεί να σας βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων σε σχέση με την επιχείρησή σας ή με προσωπική συμβούλευση (personal coaching).


Eκτός των άλλων παρέχει και Συμβούλευση σχετικά με τα παρακάτω:

1. Καταγραφή των Πόστων

2. Καθορισμό Στατιστικών ανά Πόστο

3. Παρακολούθηση Στατιστικών για τη Βελτίωση των Καταστάσεων.

4. Δημιουργία Οργανογράμματος της επιχείρησης


Χρειάζεστε κάτι από τα παραπάνω;

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ


Επίσης με το σύστημα Αξιολόγησης Προσωπικού που διαθέτουμε (Τεστ Προσωπικότητας, Τεστ Ευφυίας κλπ) μπορούμε να αξιολογήσουμε τους υποψήφιους που έχετε για πρόσληψη ή το υπάρχον προσωπικό σας.Για υποστήριξη στην υλοποίηση του οράματος και των πλάνων σας για την επιχείρησή σας είμαστε εδώ για σας!

Για να σας βοηθήσουμε στην επίτευξη των στόχων σας, επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας μια φόρμα επικοινωνίας ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page